Open Kerken Brabant, alle kerken open op zondag 26 november 2017

Wat is de Open Kerkendag?
Binnen tien jaar zullen naar verwachting ongeveer tweehonderdvijftig kerken van de vierhonderd in Brabant hun religieuze functie verliezen. De Open Kerkendag wil alle Brabanders kennis laten nemen van het grote culturele belang van de kerken en hun mee laten denken over de toekomst ervan.

Wanneer vindt de Open Kerkendag plaats?
De Open Kerkendag vindt plaats op zondagmiddag 26 november 2017. Het is daarentegen mogelijk voor protestantse kerken die bezwaar hebben tegen deelname op de zondag hun deuren open te zetten op de zaterdagmiddag (25 november).

Wat is het doel van de Open Kerkendag?
Het doel is dat er in dat weekend zoveel mogelijk kerken – katholiek, protestants en herbestemd – open zijn voor publiek. De Brabantse Open Kerkendag wordt georganiseerd om alle Brabanders te betrekken bij de toekomst van hun kerken. In voortgezet gebruik als godshuis of met een nieuwe bestemming.

Voor wie is de Open Kerkendag bedoeld?
De Brabantse Open Kerkendag wil iedereen begroeten. Kerkgebouwen zijn van heel de gemeenschap. Daarom wil de organisatie iedereen bij de toekomst betrekken. Niet in de laatste plaats jongere mensen omdat zij in de toekomst de zorg voor de kerken zullen hebben.

Waar vindt de Open Kerkendag plaats?
In de gehele provincie Noord-Brabant doen kerken mee aan de Open Kerkendag. Binnenkort komt onze digitale kaart op de website waarop u kunt zien welke kerken in uw omgeving open zijn.

Zijn er ook kerkenroutes beschikbaar?
De organisatie geeft een routeboekje uit met verschillende auto- en fietsroutes lang de deelnemende Brabantse kerken. Dit boekje blijft zijn waarde houden, omdat de routes altijd kunnen worden gevolgd.

Door wie wordt de Open Kerkendag georganiseerd?
De Brabantse Open Kerkendag wordt georganiseerd op initiatief van de Stichting De Brabantse Hoeders in samenwerking met: het bisdom ‘s-Hertogenbosch, het bisdom Breda, de Protestantse Kerk in Nederland, de provincie Noord-Brabant en Erfgoed Brabant.

Met wie werken we samen?
Er wordt samengewerkt met veel verschillende organisaties, zoals – uiteraard – kerkelijke instellingen, maar ook bijvoorbeeld met de Stichting Open Monumentendag . De initiatiefnemers streven naar een zo breed mogelijke samenwerking om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk kerken meedoen aan de Brabantse Open Kerkendag. Het is ook mogelijk om sponsor te worden van Open Kerken Brabant. Stuur dan een e-mail naar info@openkerkenbrabant.nl. Bekijk hier het overzicht van onze huidige sponsors.

Bent u verplicht om tijdens de Brabantse Open Kerkendag een activiteit te organiseren als kerk?
Nee, u bent niet verplicht om een activiteit te organiseren. Het openen van uw kerk voor publiek is al voldoende, om even tot rust te komen en een kaarsje op te steken. Als u een activiteit wilt organiseren heeft u daar alle vrijheid in. Bekijk ook de voorbeelden onderaan ter inspiratie.

Is de Brabantse Open Kerkendag gratis? Zijn de activiteiten in de kerken gratis?
Over het algemeen zijn alle activiteiten in de kerken gratis. Wanneer dit niet zo is wordt dit duidelijk aangegeven.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat er veel publiek naar mijn kerk komt?
De organisatie van de Brabantse Open Kerkendag zorgt voor een Brabant brede promotie. Dat gebeurt zeer fijnmazig en met oog voor alle leeftijden. Voor de jeugd gaan bijvoorbeeld vloggers aan de slag. Ook zijn we te vinden op social media: Facebook, Twitter & Instagram.

Hoe weet ik welke kerken meedoen en wanneer deze kerkgebouwen open zijn?
Op de website komt binnenkort een digitale kaart te staan met de adresgegevens, openingstijden en activiteiten per kerkgebouw. Houd deze in de gaten bij het plannen van uw kerkbezoek. De deelnemende kerken zijn tevens herkenbaar aan een speciale vlag.

Wat zijn voorbeelden van activiteiten?
Er zijn veel mogelijkheden, denk hierbij bijvoorbeeld aan rondleidingen, tentoonstellingen, muziekopvoeringen, kerkgesprek, etc. Voorbeelden van verschillende activiteiten:

Expositie

• Liturgische voorwerpen: waar dienen ze voor? Hoe worden ze gemaakt? Wie gebruikt ze, etc.?
  • Welke (Bijbelse) verhalen zijn terug te vinden in onze kerk (op de glasramen, in schilderijen, de beelden …)?
  • Bijzondere schatten uit de kerk

• Sacrale gezangen (bijvoorbeeld door een koor)
  • Bijbelse muziekinstrumenten (bijvoorbeeld harp, lier, hoorn, pauk..)
  • Orgelconcert en beiaardconcert

Kerkgesprek

• Wie is de patroonheilige van de kerk, wat is zijn/haar geschiedenis
  • Lezing over de geschiedenis van de kerk (bijvoorbeeld over de plaats van de kerk in het dorp/de stad)
  • Debat over de toekomst van kerk(gebouwen)

Rondleidingen

• Bezoek aan de crypte of aan de sacristie (in kleine groepjes)
  • Bezoek aan de toren en de gewelven (indien dit veilig kan gebeuren!)
  • Bezoek rondom de kerk: tuin, kerkhof, kapel.
  • (Foto)zoektocht door de kerk

• Ballet
  • Volksdans
  • Moderne dans

Poëzie/literatuur

• Voordracht van poëzie
  • Voordracht van Bijbelse/religieuze poëzie
  • Voordrachtwedstrijd (voor kinderen)

• Kindertheater of kindermusical
  • Vertolking van religieuze verhalen of Bijbelverhalen
  • Stand-up comedy of maatschappijsatire

Activiteiten voor kinderen

• Speurtocht
  • Voorleesmomenten
  • Tekenwedstrijd

Diverse activiteiten

• Kookles: Bijbelse keuken (Diner in de kerk)
  • Markt met streekproducten
  • Demonstratie van (oude) ambachten
  • Rommelmarkt, boekenmarkt, brocante
  • Inzameling speelgoed
  • Fijnproeverswandeling
  • Goochelaar

In België is onlangs de 10e editie van de Open Kerkendagen georganiseerd. Doe vooral ideeën op in hun inspiratiegids!